Slonom grozi izumrtje

Sloni izstopajo predvsem po veliki velikosti in impozantnih očicah, afriški slon pa je največja kopenska žival na svetu. Kljub temu se je z leti populacija slonov znatno zmanjšala in jih je trenutno med tisoči, namesto milijonov kopij, ki so obstajale v preteklosti.

Bi radi vedeli, zakaj slonom grozi izumrtje ? Potem tega članka s strani milanospettacoli.com ne morete zgrešiti s podatki za leto 2019, kjer vam bomo ponudili tudi nekaj ukrepov, ki jih je mogoče sprejeti za reševanje te vrste pred izginotjem.

Radovednosti slonov

O slonih je veliko radovednosti! Za te odlične posteljice je značilno, da predstavljajo umirjeno in prijazno vedenje, a da jih bolje poznate, vas bodo morda zanimali naslednji podatki:

  • Pričakovana življenjska doba je 70 let .
  • Pod močnim soncem intenzivne vročine pokrivajo kožo z obilnim blatom, da se zaščitijo.
  • Spijo zelo malo, med dvema in štirimi urami na dan. Preostali čas hodijo v iskanju hrane.
  • Slon je edina žival, ki ima 4 kolena.
  • Samo v cevi imajo 100.000 različnih mišic.
  • Dnevno lahko zaužijejo več kot 250 kilogramov hrane .
  • Zmožni so dvigniti približno 300 kilogramov in shraniti do 15 litrov vode.
  • Tvoji možgani so največji v živalskem kraljestvu.
  • Ušesa slonov imajo različne funkcije: uravnavajo telesno temperaturo, preprečujejo potencialne grožnje, med drugim poslušajo zvoke na velikih razdaljah.
  • Zvok, ki ga oddajajo, se imenuje "barrito" .
  • Ko član čopora umre, preostali sloni izkopljejo luknjo, da postavijo truplo tja, nato pa ga prekrijejo z umazanijo in vejami.
  • Samci zapustijo čredo pri starosti 12 let.
  • Bolj kot miši se bojijo mravelj in čebel .
  • Morda bodo trpeli zaradi stresa zaradi trpljenja drugega slona.

Zdaj, zakaj so med ogroženimi živalmi ? Preden odgovorite na to vprašanje, morate vedeti vrste slonov.

Vrste slonov

Prej je bilo na svetu okoli 350 vrst slonov, vendar pa so s časom skoraj vsi izumrli. Trenutno živijo 2 vrsti, od katerih ima ena druga podvrsta. To so vrste slonov:

Azijski slon

Azijski slon ( Elephas maximus ) je domač na tej celini, kjer ga najdemo v Sumatri, Šrilanki, Indiji, na Kitajskem in v Indoneziji. Naseljuje območja z goščavi in ​​odprtimi prostori, kjer prevladuje nizka vegetacija. Meri od 2 do 2, 5 metra, tehta pa impresivnih 5.500 kilogramov .

Kar zadeva njen videz, ima azijski slon mišičasto telo s sivimi in rjavimi odtenki kože. Glava je podolgovata in ima značilno obliko na ravni čela, poleg ušes, manjših od tistih afriškega slona. Ta vrsta je zelo mirna in družabna, živi v skupinah več kot ducatov posameznikov in samcev, ki so ponavadi nekoliko bolj osamljeni kot samice.

Azijski slon ima tri podvrste :

  • Šrilanški slon ( Elephas maximus maximus ).
  • Indijski slon ( Elephas maximus indicus ).
  • Sumatranski slon ( Elephas maximus sumatranus ).

Afriški slon savan

Afriški slon savanna ( Loxodonta africana ) je znan kot največji kopenski sesalec na planetu. Njegovo telo na križu doseže 7, 5 metra, visoko več kot 4 metre, samci pa v povprečju tehtajo 6 ton . Samice so nekoliko manjše, merijo približno 3 metre in tehtajo največ 4, 5 tone.

Koža slonove savane je siva ali rjava z dlačicami na konici repa. Samci razvijejo dolge koščke slonovine. Vrsta je družabna in mirna, živi v skupnostih do 20 posameznikov, kjer v skupini prevladujejo samice.

Če vas zanima, vas vabimo, da odkrijete več o razlikah med afriškim slonom in azijskim slonom . Zdaj, katerim slonom grozi izumrtje in kakšni so podatki za leto 2019? Potem vam podrobno povemo.

Koliko slonov obstaja?

Po podatkih Mednarodne zveze za varstvo narave (IUCN) tako azijskemu slonu kot afriškemu slonu grozi izumrtje, vendar se obe vrsti nahajata v različnih razvrstitvah.

Afriški slon je v območju " Ranljivi ", azijski slon pa je označen kot " Ogroženi ." V tem smislu je po ocenah okoli 15.000 izvodov afriških slonov, medtem ko je prebivalstvo Azijcev med 40.000 in 50.000.

Čeprav se število morda zdi veliko v primerjavi z drugimi ogroženimi živalskimi vrstami, populacije slonov še naprej upadajo .

Zakaj slonom grozi izumrtje?

Glede na to, kako majhna je populacija, se je vredno vprašati: kakšne so njihove glavne grožnje slonom, azijskim in afriškim?

Lovanje je največja težava s slonsko populacijo, saj jih ubijejo, da bi iz svojih klopov in mesa pridobili slonovino. Temu se doda izguba in razdrobljenost habitata, zaradi česar se črede preselijo v bolj oddaljene kraje v poskusu, da bi dobile hrano, ki jo potrebujejo za preživetje.

Drugi dejavniki, ki so postali sloni grožnja, so uporaba, ki so jo dali za razvoj turističnih ali rekreacijskih dejavnosti . Zaradi tega so sloni ujeti, da služijo kot prevozno sredstvo ali zabava v cirkusih ali festivalih, kjer jih nadlegujejo in prisiljajo k prisilnemu delu.

Poleg teh postanejo vojni spopadi, ki pestijo številne afriške države, problem vrste, katere rastlinski viri so izčrpani in voda je onesnažena zaradi človeške dejavnosti.

Kako rešiti slone?

Trenutno je mogoče izvesti več ukrepov za pomoč pri ohranjanju, večino tega pa morajo izvesti organizacije v državah, kjer živijo sloni. Med temi ukrepi za reševanje slonov izstopajo naslednje:

Izkoreninjenje uboja

Vlade Azije in Afrike so z namenom zmanjšanja ubijanja slonov sprejele ukrepe za nadzor in nato izkoreninjenje ulova. Da bi to naredili, so zapornikom med lovom uporabili sankcije, od glob do več let zapora . Kljub temu je še vedno težko zagotoviti varnost slonov, saj naseljujejo velika območja ozemlja in v iskanju hrane potujejo stotine kilometrov.

Podpora okoljskih temeljev

Trenutno različne fundacije nudijo pomoč pri zaščiti slonov; Sem sodijo Save the Elephants s sedežem v Keniji in Fundacija Save de Elephants na Tajskem. Oba sta odgovorna za udeležbo slonov, ki so trpeli zlorabe ali so bili žrtve zlorabe, saj vključujejo programe rehabilitacije in ekoturizma za ljudi.

Izogibajte se nakupu predmetov iz slonovine

Ne kupovanje slonov iz slonovine je način, da pomagate prenehati z divjanjem, saj sloni pogosto ubijejo samo zato, da dobijo svoje klice.

Prispevati k ohranjanju okolja

Ena največjih groženj, ki jo ima slon, je uničenje njegovega habitata, saj neposredno vpliva na preživetje prebivalstva.

Če želite prebrati več člankov, podobnih Slonom v nevarnosti izumrtja, priporočamo, da vstopite v naš oddelek Živali v nevarnosti izumrtja.

Bibliografija
  • Blanc, J. 2008. Loxodonta africana. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN : e.T12392A3339343. //dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T12392A3339343.en. Preneseno 10. julija 2019.
  • Choudhury, A., Lahiri Choudhury, DK, Desai, A., Duckworth, JW, Easa, PS, Johnsingh, AJT, Fernando, P., Hedges, S., Gunawardena, M., Kurt, F., Karanth, U ., Lister, A., Menon, V., Riddle, H., Rübel, A. & Wikramanayake, E. (IUCN SSC Asian Elephant Specialist Group) 2008. Elephas maximus. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN : e.T7140A12828813. //dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T7140A12828813.sl. Preneseno 10. julija 2019.

Priporočena

Nega lončnice
2019
Kako gojiti caigua
2019
Nega rastlin z bleščicami
2019