Vrste medvedov - vrste in njihove značilnosti

Oglejte si datoteke Medved

Medvedi so se pred 55 milijoni let razvili iz običajnega prednika z mačkami, psi, tjulnji ali lasmi. Verjame se, da je bila prva vrsta medveda, ki se je pojavila, polarni medved.

Medvede lahko najdemo skoraj v vseh krajih na svetu, vsakega od njih smo prilagodili svojemu okolju . Zaradi teh prilagoditev se nekatere vrste medvedov razlikujejo od drugih. Barva dlake, barva kože, debelina, debelina in dolžina las omogočajo, da se bolje prilagodijo okolju, v katerem živijo, da bi uravnali telesno temperaturo ali se sami kamuflirali s svojim okoljem.

Trenutno obstaja osem vrst medvedov, čeprav so te vrste razdeljene na številne podvrste. V tem članku s spletnega mesta milanospettacoli.com bomo videli, koliko vrst medvedov obstaja in njihove lastnosti.

Malajski medved

Malezijski medvedi, znani tudi kot sončni medvedi ( Helarctos malayanus ), naseljujejo topla območja Malezije, Tajske, Vietnama ali Bornea, čeprav se njihova populacija v zadnjih letih alarmantno zmanjšuje zaradi izginotja njihovega naravnega habitata in zaradi uporabe, ki kitajsko zdravilo pripisovali žolču te živali.

Je najmanjša vrsta medveda, ki obstaja, samci tehtajo med 30 in 70 kilogrami, samice pa med 20 in 40 kilogrami. Njegov plašč je črn in zelo kratek, prilagojen toplemu podnebju, kjer živi. Na prsih imajo oranžni podkevni madež .

Njihova prehrana temelji na uživanju oreščkov in sadja, čeprav bodo jedli vse, kar imajo na voljo, na primer majhne sesalce ali plazilce. Prav tako lahko uživajo med, kadar koli ga najdejo. Za to imajo zelo dolg jezik, s katerim bodo vzeli med iz panjev.

Nimajo gnezditvene sezone, zato se lahko razmnožujejo skozi vse leto. Poleg tega malezijski medvedi ne prezimijo. Po spolnem odnosu bo samček ostal pri samici, da bi ji pomagal najti hrano in gnezdo za bodoče potomce, ko se samci rodijo, lahko sam ostane ali odide. Ko se potomci ločijo od matere, bo samec zapustil ali ponovno združil z samico.

Lip medved

Lipped medvedi ali gobice ( Melursus ursinus ) živijo v Indiji, Šrilanki in Nepalu. Prebivalstvo, ki je obstajalo v Bangladešu, je izumrlo. Živijo lahko v več različnih habitatih, kot so vlažni in suhi tropski gozdovi, savane, goščave in travniki. Izogibajo se krajem, ki jih človek zelo moti.

Zanje je značilno, da imajo dolge, ravne črne lase, ki se zelo razlikujejo od drugih vrst medvedov. Ima zelo podolgovat gobec s poudarjenimi in gibčnimi ustnicami. Na prsih imajo belo liso v obliki "V" . Tehtajo lahko 180 kilogramov .

Njihova prehrana je na pol poti med žuželjivimi in škodljivimi . Žuželke, kot so termiti in mravlje, lahko predstavljajo več kot 80% hrane, čeprav bo v času plodovanja rastlin med 70 in 90% medvedove hrane.

Razmnožujejo se med majem in julijem, samice med novembrom in januarjem rodijo enega ali dva mladička. V prvih devetih mesecih se bodo potomci prevažali na materinem hrbtu in ostali z njo eno ali dve leti in pol.

Spektakularni medved

Spektakularni medvedi ( Tremarctos ornatus ) živijo v Južni Ameriki in so endemični za tropske Ande . Konkretno jih najdemo v državah Venezueli, Kolumbiji, Ekvadorju, Boliviji in Peruju.

Glavna značilnost teh živali so brez dvoma bele lise, ki jih ima okoli oči . Te lise segajo tudi skozi gobec in vrat. Preostali del krzna je črn. Njegova koža je zaradi vročega podnebja, kjer živi, ​​tanjša kot pri drugih vrstah medvedov.

V tropskih Andih lahko živijo v najrazličnejših ekosistemih, vključno s suhimi tropskimi gozdovi, vlažnimi tropskimi nižinami, montanskimi gozdovi, suhimi in vlažnimi tropskimi grmovjemi ter visokimi tropskimi grmovjemi in travinji.

Tako kot večina medvedov je tudi medved, ki je bil opažen, vsejeda žival, njegova prehrana temelji na zelo vlaknati in trdi vegetaciji, kot so veje in palmovi listi ter bromelija. Lahko jedo tudi sesalce, kot so zajci ali gorski tapirji, večinoma pa uživajo perutnino. Ko pride čas, ko so rastline v sadju, medvedi svojo prehrano dopolnjujejo z različnimi tropskimi sadeži .

O razmnoževanju teh živali v naravi ni veliko znanega. V ujetništvu se samice obnašajo kot sezonske poliestrije. Med mesecem marcem in oktobrom je vrhunec parjenja. Velikost stelje se giblje od enega do štirih mladičkov, dvojčki so najpogostejši.

Rjavi medved

Rjavi medved ( Ursus arctos ) je razširjen po večjem delu severne poloble, Evrope, Azije in zahodnega dela ZDA, Aljaske in Kanade. Ker je tako razširjena vrsta, mnoge populacije veljajo za podvrste, z okoli 12 različnimi .

Primer je medved Kodiak ( Ursus arctos middendorffi ), ki naseljuje arhipelag Kodiak na Aljaski. Vrste medvedov v Španiji so omejene na evropsko vrsto, Ursus arctos arctos, ki jo najdemo od severa Iberskega polotoka do Skandinavije in Rusije.

Rjavi medvedi niso samo rjavi, lahko so tudi črni ali smetani . Velikost se razlikuje glede na podvrst, med 90 in 550 kilogrami . V zgornjem razponu teže najdemo medveda Kodiaka, v spodnjem pa evropskega medveda.

Zasedajo najrazličnejše habitate, od suhih azijskih stepskih do arktičnih gozdov in zmerno vlažnih gozdov. Z bivanjem v večji raznolikosti habitatov kot katera koli druga vrsta medveda izkoriščajo tudi veliko raznovrstne hrane. V ZDA so bolj mesojedci, ko se približujemo severnemu polu, kjer naseljuje več kopitarjev in lahko najdejo lososa. V Evropi in Aziji imajo bolj vsejedno prehrano.

Razmnoževanje se zgodi med aprilom in julijem, vendar oplojeno jajčece ne vsadi v maternico do jeseni. Mladički, ena do tri, se rodijo januarja ali februarja, ko mati prezimuje. Z njo bosta dve ali štiri leta.

Azijski črni medved

Populacija azijskega črnega medveda ( Ursus thibetanus ) je v recesiji. Ta žival naseljuje južni Iran, najbolj gorske regije severnega Pakistana in Afganistana, južno stran Himalaje preko Indije, Nepala in Butana ter celinsko jugovzhodno Azijo, ki sega proti jugu v Mjanmar in na Tajsko.

Črne so z majhno belo liso v obliki polmeseca na prsih . Koža okoli vratu je debelejša kot na preostalem delu telesa, dlake na tem področju pa so daljše, kar daje občutek, da imate lase. Je srednje velikosti, med 65 in 150 kilogrami .

Živijo v različnih vrstah gozdov, tako v širokolistnih kot iglastih drevesnih gozdovih, v bližini morske gladine ali več kot 4.000 metrov.

Imajo zelo pestro in sezonsko prehrano . Spomladi njihova prehrana temelji na steblih, listih in zelenih poganjkih. Poleti jedo najrazličnejše žuželke, kot so mravlje, ki jih morda iščejo 7 ali 8 ur, čebele pa tudi sadje. Jeseni se vaše želje spremenijo v želod, oreščke in kostanj . Hranijo se tudi s kopitarji in govedo .

Razmnožujejo se junija in julija, rodijo med novembrom in marcem, odvisno od pogojev gojišča bo slej ko prej oplojeno oplojeno jajčece. Imata približno dva mladička, ki bosta dve leti ostali pri materi.

Ameriški črni medved

Ameriški črni medved ( Ursus americanus) je v večini ZDA in Mehike izumrl, trenutno prebiva v Kanadi in na Aljaski, kjer se število prebivalstva povečuje. Večinoma živi v zmernih in borealnih gozdovih, razširjajo pa se tudi na subtropska območja Floride in Mehike, pa tudi na subarktiko. Živijo lahko v bližini morske gladine ali več kot 3.500 metrov nadmorske višine.

Ameriški črni medved lahko kljub svojemu imenu predstavi še eno obarvanost kožuha, nekaj bolj rjavkaste in celo bele lise. Tehtajo lahko med 40 kilogrami (samice) in 250 kilogramov (samci). Imajo veliko bolj trdno polt kot druge vrste medveda in večjo glavo.

Je vsemogočen generalist in oportunist, jedel bo, karkoli bo našel. Glede na letni čas bodo pojedli eno ali drugo stvar, zelišča, liste, stebla, semena, sadje, smeti, živino, divje sesalce ali ptičja jajca. Zgodovinsko jeseni so se medvedi prehranjevali z ameriškim kostanjem ( Castanea dentata ), a po kugi v dvajsetem stoletju, ki je zmanjšala populacijo dreves, so medvedi začeli jesti hrastove želod in oreške.

Razmnoževalna sezona se začne konec pomladi, mladiči pa se ne bodo rodili, dokler mati ne prezimuje, kot druge vrste medvedov.

Velik medved pande

V preteklosti so se populacije pande ( Ailuropoda melanoleuca ) razširile po celotni Kitajski, zdaj pa so se preusmerile na zahodni konec provinc Sečuan, Shaanxi in Gansu. Zahvaljujoč prizadevanjem, vloženim v njegovo ohranitev, se zdi, da ta vrsta znova raste, zato velikanski pandi ne grozi izumrtje.

Panda je najbolj različna urid. Menijo, da je bil izoliran več kot 3 milijone let, zato je razhajanje v videzu normalno. Ta medved ima zelo zaobljeno in belo glavo, z ušesi in črno konturo oči, preostali del telesa je tudi črn, minus hrbet in trebuh.

Glede habitata pande moramo vedeti, da živijo v zmernih gozdovih gora na Kitajskem, na nadmorski višini med 1200 in 3.300 metri. V teh gozdovih je bambus, ki je njegova glavna in praktično edina hrana. Medvedki pande se občasno spreminjajo na mestih, ki sledijo tempu rasti bambusa.

Razmnožujejo se od marca do maja, nosečnost traja med 95 in 160 dni, mladi (eno ali dve) pa z mamo preživijo leto in pol ali dve, dokler se ne osamosvojijo.

Polarni medved

Polarni medved ( Ursus maritimus ) se je razvil iz rjavega medveda pred 35 milijoni let. Ta žival živi v arktičnih regijah in njeno telo je popolnoma prilagojeno ledenim vremenom.

Njegovi lasje, prosojni, ker so votli, so polni zraka, kar deluje kot odličen izolator. Poleg tega ustvarja bel vizualni učinek, kot nalašč za kamuflažo v snegu in za zmedo svojega plena. Njegova koža je črna, pomembna lastnost, saj ta barva olajša absorpcijo toplote.

Kar se tiče hranjenja polarnega medveda, moramo vedeti, da se soočamo z enim najbolj mesojedih medvedov. Njihova prehrana temelji na več vrstah tjulnjev, na primer prstanasto tjulnje ( Phoca hispida ) ali bradati pečat ( Erignathus barbatus ).

Polarni medvedi so živali, ki se najmanj razmnožujejo. Prve otroke imajo v starosti med 5 in 8 let. Običajno rodijo dva mlada, ki bosta z mamo preživela približno dve leti.

Ali polarni medved grozi izumrtje? Ugotovite tudi na milanospettacoli.com!

Če želite prebrati več člankov, ki so podobni vrstam medveda - Vrste in njihove značilnosti, priporočamo, da vstopite v naš razdelek Radovednosti o živalskem svetu.

Bibliografija
  • Dharaiya, N., Bargali, HS & Sharp, T. 2016. Melursus ursinus. Rdeči seznam ogroženih vrst 2016 IUCN: e.T13143A45033815. Dostopno na naslovu: //www.iucnredlist.org/species/13143/45033815
  • Garshelis, D. & Steinmetz, R. 2016. Ursus thibetanus (različica errata, objavljena leta 2017). Rdeči seznam ogroženih vrst 2016 IUCN: e.T22824A114252336. Dostopno na: //www.iucnredlist.org/species/22824/114252336
  • Garshelis, DL, Scheick, BK, Doan-Crider, DL, Beecham, JJ in Obbard, ME 2016. Ursus americanus (različica errata, objavljena leta 2017). Rdeči seznam ogroženih vrst 2016 IUCN: e.T41687A114251609. Dostopno na: //www.iucnredlist.org/species/41687/114251609
  • McLellan, BN, Proctor, MF, Huber, D. & Michel, S. 2017. Ursus arctos (spremenjena različica ocene 2017). Rdeči seznam ogroženih vrst 2017 IUCN: e.T41688A121229971. Dostopno na: //www.iucnredlist.org/species/41688/121229971
  • Scotson, L., Fredriksson, G., Augeri, D., Cheah, C., Ngoprasert, D. & Wai-Ming, W. 2017. Helarctos malayanus (različica errata, objavljena leta 2018). Rdeči seznam ogroženih vrst 2017 IUCN: e.T9760A123798233. Dostopno na: //www.iucnredlist.org/species/9760/123798233
  • Swaisgood, R., Wang, D. & Wei, F. 2016. Ailuropoda melanoleuca (različica errata, objavljena leta 2017). Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN: e.

Priporočena

Sladkovodni vodni ekosistemi: primeri
2019
V kateri starosti se lahko mladiči ločijo od matere?
2019
Vrste perzijskih mačk
2019